sâmbătă, 20 noiembrie 2010

PRAJITURA DELICIU

Această reţetă extrem de simplă o aveam scrisă în caietul vechi de reţete.
Este uşor de preparat, nu necesită prea mult timp şi destul de ieftină. Este o combinaţie de blat de negresă şi o cremă din "îngroşeală" de făină cu lapte, cum se spune în vechea reţetă.
Am preparat-o în weekendul trecut dar acum i-a venit rândul să o postez pentru voi.
Pentru blat avem nevoie de:
- 6 oua
- 20 g cacao
- 150 g zahăr
- 3 linguri de ulei
- 130 g făină făină
- un praf de copt
Se încinge cuptorul şi se trece la pregătirea blatului . Albuşurile se bat cu zahărul . Se adaugă gălbenuşurile pe rând, uleiul şi făina amestecată cu cacao şi praf de copt. Eu întodeauna amestec cacaua cu făina, le dau prin sita fină şi apoi le adaug împreună la compoziţie.
Se pune compoziţia în tava tapetată cu hârtie de copt şi se dă la cuptor pentru 25 - 30 minute.
In acest timp prepar crema din:
- 250 g zahăr
- 200 g făină + 250 ml lapte
- 500 ml lapte
- 250 g unt
Se pune la fiert 500 ml lapte, se adaugă zahărul.
Făina se amestecă cu 250 ml lapte până ce se elimină toate cocoloaşele de făină apoi compoziţia se adaugă treptat în laptele care fierbe, amestecând continuu.
Se lasă să fiarbă până se îngroaşă. Se ia vasul de pe foc şi de dă la rece. Se bate untul cu mixerul; se înglobează crema de lapte, adăugând tot cîte o lingură până se termină toată crema, apoi se mixează la viteză maximă 2 - 3 minute, crema devenind spumoasă.

Pentru sirop ne trebuie
- 400 ml apă
- 250 g zahăr
Se fierbe apa cu zahărul până se îngroaşă puţin, se lasă să se răcorească şi încă călduţ, siropul se toarnă peste blatul rece.
Peste blat se toarnă toată crema, se întinde uniform iar deasupra se toarnă o glazură din ciocolată, fie de la Dr. Otker, fie preparată din ciocolată topită. Eu am preferat varianta mai simplă, cea de la Dr. Otker.


duminică, 14 noiembrie 2010

PULPE DE PUI CU PRAZ LA TIGAIE

Astăzi este o zi foarte frumoasă. S-ar putea să fie printre ultimele zile aşa calde în acest an. Parcă am fi la începutul lui septembrie. Aşa că profitaţi din plin ieşind la plimbare prin pădure sau parc.
Asta mi-am propus şi eu . Pentru azi am să prepar o friptură din pulpe de pui la tigaie.
În aproximativ o oră sunt gata. Reţeta am mai preparat-o dar acum i-a venit rândul să o postez şi pentru voi.
Sunt simplu de făcut şi prepararea lor nu necesită mult timp.
Vă trebuie pulpe de pui, un fir de praz şi cartofi.
Spălaţi bine pulpele de pui. Am găsit la magazinul Cora pui "Oşeneşti" foarte frumoşi, cu o grăsime de culoare galbenă, ca cei crescuţi la ţară.
Aşa deci, spălaţi pulpele de pui, le tamponaţi cu un şervet pentru a îndepărta apa, condimentaţi cu sare şi piper apoi le puneţi într-o tigaie antiaderentă, fără ulei, la prăjit.
Acoperiţi tigaia şi lăsaţi pulpele la prăjit 2 - 3 minute, apoi le întoarceţi pe partea cealaltă, şi tot aşa până se prăjesc pe toate părţile.
Separat curăţaţi cartofii de coajă, îi spălaţi şi-i tăiaţi în lung. Aceştia se prăjesc în ulei încins.
Când pulpele sunt gata se scot pe un platou iar în uleiul rămas se adaugă un cubuleţ de unt şi se prăjeşte prazul tăiat bastonaşe. La sfârşit se sărează.
După aproximativ 40 - 50 minute mâncarea este gata.

duminică, 7 noiembrie 2010

TORT CU CREMA DE CASTANE

De Sf. Mihail şi Gavriil am preparat un tort cu o cremă din piure de castane.
Delicios, cremos, nu prea dulce, însiropat atât cât trebuie, cu o aromă inconfundabilă de toamnă. Toamna nu este unul din anotimpurile mele preferate. Dar pentru că printre roadele toamnei se regăsesc şi castanele, îmi place şi acest anotimp. Iar azi chiar a fost o zi frumoasă.
La mulţi ani soţului meu şi tuturor celor care poartă numele Mihai, Mihaela, Gavril, Gabriela, etc.
Ingrediente pentru blat:
- 6 ouă
- 150 g zahăr
- 100 g nuci măcinate
- 60 g făină
- esenţă de rom
Ingrediente pentru cremă:
- 500 g piure de castane
- 200 g unt
- 1 linguriţă esenţă de rom
Ingrediente pentru sirop:
- 150 ml apă
- 50 g zahăr
- 1 linguriţă rom
Pentru ornat: frişcă
Pentru prepararea blatului am sepat albuşurile de gălbenuşuri; albuşurile se bat spumă, am adaugat treptat zahărul, se bat în continuare până ce spuma se întăreşte. Am pus pe rând gălbenuşurile apoi am încorporat nucile măcinate amestecate cu făina.
Compoziţia se toarnă într-o tavă unsă cu unt şi tapetată cu făină şi se dă la cuptor unde se coace în cuptorul preâncălzit, la foc mijlociu, timp de 25 minute.
Pentru cremă am amestecat cu mixerul piureul de castane cu untul, până rezultă o cremă omogenă. La sfârşit am adăugat o linguriţă esenţă de rom.
Pentru sirop, am fiert apa cu zahărul până s-a îngroaşat puţin, am luat de pe foc şi am adaugat romul.
După ce blatul s-a răcit în formă, l-am scos şi l-am tăiat în două foi care pe care le-am însiropeat cu siropul călduţ. Peste prima foaie am întins 3/4 din cremă, am pus a doua foaie,
şi am îmbrăcat tortul cu restul de cremă. La sfârşit am ornat cu frişcă.

Reteta am găsit-o în revista "Bucătăria pentru toţi".

CANELLONI CU PIEPT DE PUI

Canelloni cu piept de pui - o altă reţetă de paste cu carne, numai bună de pregătit şi servit într-o zi de sâmbătă după amiaza. De ce sâmbăta? Pentru că prepararea acestora îţi cam fură mult timp, dar rezultatul merită.
Ingrediente :
- 14 paste canelloni
- 500 g carne tocată din piept de pui
- 1 ceapă
- 200 ml supă de carne
- 400 g roşii decojite în suc de roşii
- 2 căţei de usturoi
-sare, piper, busuioc, ulei
- 100 g caşcaval
- 2 ouă
- 75 g parmezan
- unt şi pesmet pentru tapetat tava
Pentru sos:
- 50 g unt
- 50 g făină
- 500 ml lapte
- sare, piper alb, nucşoară
Intr-o tigaie încinsă cu ulei se căleşte ceapa tocată mărunt, se adaugă pieptul de pui măcinat. Se lasă până ce carnea se albeşte.
Se stinge cu supa de carne, se adaugă sare, piper şi busuioc, se acoperă vasul şi se lasă să fiarbă 15 - 20 minute. Intre timp se prepară sosul: Se pune untul într-o crăticioară, se adaugă făina, se căleşte foarte puţin, se adaugă treptat laptele şi se amestecă la foc mic până ce preparatul începe să clocotească şi se leagă. Se adaugă sare, piper şi nucşoară, se mai dau 2 - 3 clocote apoi se stinge focul şi se lasă deoparte.
Revenim iar la tigaia în care preparăm umplutura. Când scade sosul din tigaie punem roşiile mărunţite împreună cu sucul acestora,
ouăle bătute şi caşcavalul.
Se ia deoparte tigaia şi compoziţia se lasă la răcit.
Pastele canelloni se fierb câte 2 - 3 minute fiecare, se scot cu grijă cu o paletă, se pun pe un platou să se răcească, una câte una, fără să se atingă.
Se ia cu lingura din compoziţia călduţă şi se umplu pastele .
Tuburile canelloni se aşează într-un vas termorezistent uns cu unt şi papetat cu pesmet, unul lâng altul. Peste ele se toarnă sosul alb, se presară parmezanul, câteva rondele de praz şi se dă la cuptor la gratinat 45 - 50 minute.
Servite fierbinţi sunt o bunătate.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...