miercuri, 31 octombrie 2012

PRAJITURA CU MERE SI CREMA DE VANILIE



Vă spuneam în postul anterior că sfârşitul de săptămână ce a trecut a fost numai bun pentru a lenevi sau a bucătării (vorba vine, de fapt a fost un motiv în plus pentru a porni cuptorul). M - am numărat şi eu printre cei care au lenevit, dar o leneveală mai "productivă" (zic eu) datorită faptului că m-am instalat în faţa laptopului şi am început să răsfoiesc sit-urile culinare. 
La un moment dat intrând pe sit-ul celor de la Bucătaria-românească.ro am dat de o prăjitură ce mi-a atras imediat atenţia. Suna destul de îmbietor: foi, mere, cremă de vanilie.  Dintr-o  ochire am citit ingredientele, le aveam pe toate, aşa că nu am stat mult pe gânduri şi am trecut la treabă. Am mai înlocuit eu pe ici, pe colo, am mai adaptat unde mi se părea mie oportun şi iată ce a ieşit: 


Ingrediente pentru foi:
- 4 ouă
- 100 g zahăr
- 1 linguriţă praf de copt
- 120 g făină
- 1 praf de sare

Am preparat din ingredientele date două foi de pandişpan: albuşurile le-am bătut cu un praf de sare; gălbenuşurile le-am frecat spumă cu zahărul. Am incorporat uşor, cu o spatulă, albuşurile în spuma de gălbenuşuri, apoi am adăugat câte o lingură de făină amestecată în prealabil cu praful de copt. 
Am copt două foi în tava (25/26 cm) tapetată cu hârtie de copt.  

Ingrediente pentru umplutură de mere:
 - 600 g mere (curăţate de coajă şi cotori) 
- 100 g unt
- zahăr vanilat

Intr-o crăticioară cu fund dublu am pus untul şi zahărul şi am lăsat până ce acesta din urmă s.a topit.  


Am adăugat merele rase pe răzătoarea mare şi le-am fiert, la foc mic, până aproape a scăzut zeama.  
Le-am pus la răcit.


Pentru cremă am folosit: 
- 500 ml lapte
- 100 g zahăr
- 100 g amidon
- 200 ml frişcă
- 2 ouă
- 10 g gelatină
- 4 plicuri zahăr vanilat

Am amestecat ouăle cu zahărul . Amidonul l-am subţiat cu 100 ml lapte.


400 ml lapte l-am pus într-o cratiţă cu fund dublu. În momentul când începe să fiarbă se adaugă compoziţia de ouă, se amestecă energic cu telul, apoi  se pune amidonul desfăcut în lapte.
Se lasă la fiert până se îngroaşă.  Se pune vanilia şi se lasă la răcit.


Gelatina se hidratează 10 minute în 50 ml lapte. Se încălzeşte deasupra flăcării aragazului (nu pe falcără) până se topesc granulele apoi se adaugă în crema de vanilie răcită. Se pune crema în vasul robotului şi se mixează la viteză maximă până devine fină şi alifioasă. Se opreşte mixerul, se adaugă frişca bătută şi se omogenizează încet. 


În tava în care am copt foile am pus folie alimentară, am pus o foaie şi am acoperit-o cu mere.


Am pus a doua foaie apoi am turnat crema de vanilie şi am nivelat .  


Prăjitura am pus-o la rece patru ore. Atât m-am abţinut. Recomandarea era să o ţii de seara până dimineaţa. 


Prăjitura a fost foarte bună. Dar, dacă vreţi să o preparaţi şi voi, vă dau un sfat: nu căliţi merele până scade toată zeama. Mie mi-ar fi plăcut să fie puţin mai zemoase.


Mersi "Bucătăria-românească".

Trimiteți un comentariu
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...