joi, 14 noiembrie 2013

RISOTTO CU SOMON


Poate nu ştiaţi dar, în Italia,  risotto este considerat un "fast food"  fiindcă se găteşte foarte repede şi e suficient să fie lăsat să fiarbă în clocote mici, să fie amestecat din când în când, timp în care vă puteţi ocupa şi  de alte lucruri. Nu o spun eu ci Jamie Oliver, care în călătoriile lui prin Italia a întâlnit mame tinere ce preparau acest preparat, care, deşi pentru mulţi britanici este un eveniment culinar, acestea îl preparau fiind foarte simplu şi gătitul durează doar 20 de minute. După reţeta lui Jamie Oliver am gătit şi eu un risotto alb. 


Ingrediente pentru 6 porţii:
- 1, 1 litri supă de legume
- 2 linguri ulei de măsline
- 20 g unt
- 1 ceapă mare, curăţată şi tocată mărunt
- 2 căţei de usturoi. curăţaţi şi tocaţi
- 1/2 ţelină, curăţată şi tocată mărunt
- 400 g orez alb
- 2 pahare de vin alb sec
- sare de mare
- piper negru proaspăt măcinat
- 70 g unt
- 115 g parmezan proaspăt ras
- 6 buc. medalion de somon

 Se încălzeşte supa. Uleiul de măsline şi 20 g unt se pune într-o cratiţă, se adaugă ceapa, usturoiul şi ţelina şi se călesc la foc foarte mic circa 15 minute, fără să se rumenească. Când legumele s-au înmuiat se adaugă orezul şi se măreşte puţin flacăra aragazului. Orezul va începe să se prăjească încet, timp în care se amestecă continuu. 


După un minut orezul va fi uşor transparent. Se adaugă vinul amestecând în continuare până ce alcoolul se va evapora, dând orezului un gust plăcut. 
După ce orezul a absorbit vinul se adaugă primul polonic de supă fierbinte şi un praf de sare. Se micşorează flacăra pentru ca stratul de orez din exterior să nu fiarbă prea repede. Se adaugă în continuare supă, polonic cu polonic, amestecând şi scoţând prin frecare amidonul cremos din boabele de orez. Se aşteaptă de fiecare dată să se absoarbă supa înainte de a adăuga polonicul următor. Totul va dura aproximativ 15 minute. 
Dacă orezul nu este fiert se mai adaugă supă până când acesta devine moale, dar opune rezistenţă la mestecat. Se potriveşte de sare şi piper. 



Se ia orezul de pe foc şi se adaugă 70 g unt şi parmezanul. Se amestecă bine. Se pune capacul şi se lasă orezul să stea 2 minute. Aceasta este cea mai importantă parte pentru a reuşi un risotto perfect, cremos. 


Somonul se unge cu puţin ulei de măsline, se condimentează cu sare şi piper şi se pune într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Se dă la cuptor pentru 30 - 35 minute. 



Risotto se serveşte cât mai repede, cât îşi păstrează textura frumoasă. 


Poftă bună!

Niciun comentariu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...