vineri, 1 martie 2013

PRAJITURA "BOEMA"


Pentru acest weekend, primul din primăvara acestui an, vă propun o prăjitură care se realizează extrem de simplu. Pe cât de simplu este de realizat, pe atât este de delicioasă şi este foarte cunoscută. Se găseşte în aproape toate cofetăriile şi este printre preferatele mele. Sigur aţi servit-o şi voi în cofetărie, măcar o dată. 
   Eu am preparat-o în urmă cu vreo două săptămâni. Pentru blat am folosit reţeta de la amandină, puţin modificată,  iar la cremă un ganache de ciocolată cu lapte. Un deliciu de prăjitură. 


Ingrediente pentru blat:
- 6 ouă
- 200 g zahăr
- 200 g făină
- 30 g cacao
- 5 linguri apă rece
- 2 linguri zahăr 
- 40 ml ulei
- 1 plic praf de copt Dr. Oetker

 Cele două linguri de zahăr se caramelizează uşor şi se stinge cu apa rece. Se lasă pe foc până se topeşte caramelul. Se pune la rece. Cuptorul se încălzeşte la 180 grade.
Se separă ouăle; albuşurile se bat spumă. Se adaugă zahărul şi se bate cu mixerul până ce acestea se întăresc. Se adaugă caramelul, gălbenuşurile unul câte unul şi la sfârşit uleiul. Se scoate vasul mixerului  în care am bătut albuşurile de pe suport şi se adaugă, pe rând , câte o lingură de făină amestecată cu cacao şi praf de copt. Se amestecă uşor cu o spatulă. Compoziţia se pune în tava tapetată cu hârtie de copt şi se coace aproximativ 30 minute  

Ingrediente pentru crema ganache:
- 170 g ciocolată cu lapte
- 200 g frişcă lichidă.

Frişca lichidă se pune într-o crăticioară pe foc mic. Ciocolata se mărunţeşte cu ajutorul unui cuţit şi se adaugă la frişca fierbinte. Se lasă vasul pe foc până se topeşte ciocolata, amestecând continu, având grijă ca frişca să nu fiarbă. Vasul se pune la frigider pentru 3 - 4 ore sau  peste noapte. A doua zi mixaţi frişca până se întăreşte bine. 


Ingrediente pentru sirop:
- 160 g zahăr
- 350 ml apă
- esenţă de rom 

Pentru prepararea siropului se fierb 10 minute zahărul cu apa. Se stinge focul şi se adaugă esenţa de rom. Se dă la rece.  După răcirea blatului acesta se porţionează şi se însiropează bine. 


Pentru glazurarea prăjiturilor am folosit o cutie de 200 g glazură de ciocolată lichidă Dr. Oetker
Bucăţile de prăjitură se distanţează între ele pentru a permite şi glazurarea marginilor acestora. Se lasă câteva minute la frigider pentru a se întări glazura apoi se trece la următoarea etapă.


Cu ajutorul unui poche şi a unui dui mai mare se pune câte o rozetă de cremă ganache pe fiecare bucată de prăjitură, 


apoi câte o rozetă, mai bogată, de frişcă.


Acum vă poftesc la cîte o porţie de "Boema". 


Ca la cofetărie!


2 comentarii:

Alexandrina spunea...

Ce fain arata!! Ca la cofetarie.

Unknown spunea...

Bine zici, ca la cofetarie, asa bine arata! Gustoasa sunt convinsa ca e si mai si! Pup

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...