vineri, 4 iulie 2014

RĂSTURNATĂ CU VIŞINE


Ce poate fi mai potrivit lângă o ceaşcă de cafea?  Vă spun eu : o felie de prăjitură cu fructe. Dar nu orice fructe,  ci vişine. Vişinele dulci-acrişoare se potrivesc de minune cu aroma aspră a cafelei.  Eu m-am delectat cu această prăjitură în weekend-ul trecut. 




Ingrediente:
- 3 ouă
- 275 g unt (75 + 5 lg zahar pudra brun)
- 180 g făină
- 100 g alune măcinate
- 175 g zahăr
- 100  ml lapte
- 50 g ciocolată
- 1 baton de vanilie (sau extract)
- 400 g vişine
- 1 praf de copt
- 1 linguriţă  ness

Se topesc într-o tigaie 75 g unt  şi se dizolvă zahărul pudră, amestecând. Se adaugă vişinele curăţate de codiţe şi golite de sâmburi şi se înăbuţă 3 - 5 minute. 


Se scot fructele cu spumiera şi se repartizează uniform într-o tavă de 30/20 cm. În zeama rămasă în tigaie se adaugă  miezul de la vanilie, şi se fierbe până se obţine un sirop. 


Cuptorul se încinge la 180 de grade C. Se mixează 200 g unt moale;  se adaugă pe rând ouăle şi zahărul. 
Se opreşte mixerul , se înglobează făina amestecată cu praful de copt, cafeaua ness, ciocolata tocată şi alunele măcinate, amestecând uşor cu o spatulă. Se adaugă laptele şi se omogenizează.  Aluatul se toarnă peste vişine şi se coace 30 - 45 minute.  Pentru siguranţă se face proba cu scobitoarea; prăjitura fiind coaptă dacă scobitoarea înfiptă în prăjitură iese curată.  
Se scoate prăjitura din cuptor, se lasă să se răcorească câteva minute apoi se răstoarnă 



După răcire se porţionează. 


Poftă bună!

Trimiteți un comentariu
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...