sâmbătă, 26 ianuarie 2013

PRAJITURA CU MERISOARE


Despre această prăjitură trebuie să vă spun că este o prăjitură cu aluat fraged, aviz amatorilor de blaturi sfărâmicioase,  nu foarte dulce, umplutura de merişoare conferindu-i prăjiturii dulceaţă şi  aromă .


Ingrediente umplutură:
- 260 g merişoare
- 140 g zahăr
- 70 ml vin Porto sau orice alt vin roşu dulce
Ingrediente blat:
- 280 g făină
- 25 g amidon
- 200 g unt
- 100 g zahăr brun
- 2 gălbenuşuri
- 1 linguriţă lapte
- un praf de sare
- 1 linguriţă esenţă de vanilie

Mai întâi pregătim umplutura: merişoarele se pun într-o crăticioară împreună cu zahărul şi vinul. Se pun pe foc şi se lasă să fiarbă 5  minute. Se pun la rece.


Untul se freacă, 2 - 3 minute, cu zahărul, atât cât să se înmoaie. Se dă mixerul la viteză minimă şi se adaugă gălbenuşurile, laptele, sarea, esenţa de vanilie. Nu se amestecă prea mult. Este suficient numai cât să se omogenizeze. 


La final se pune făina amestecată cu amidonul. Se frământă cu mâna până se omogenizează aluatul apoi , din acesta, se formează o bilă care se pune în folie şi se dă la rece 10 minute.


Se ia 2/3 din aluat şi cu ajutorul degetelor se întinde în tava ( 26/25 cm)  unsă cu unt şi tapetată cu făină. 
Se distribuie uniform merişoarele deasupra blatului apoi, peste acestea,  se pune restul de aluat rupt în bucăţele mici. 


Prăjitura se dă la cuptor,  unde se coace aproximativ 30 minute la o temperatură de 190 grade.


După ce se răceşte se scoate din tavă şi se porţionează.


8 comentarii:

adnia spunea...

minunata prajitura, iar merisoarele ii dau o aroma deosebita! te astept si pe blogul meu, daca iti face placere! o seara frumoasa!

Rita Oarga spunea...

Arata excelent prajiturica asta. Mama mea facea foarte mult linzer cu diverse fructe si cu nuci. Imi place foarte mult cum stralucesc merisoarele rubinii. Iti doresc un weekend frumos.

adriana gherman spunea...

Adnia chiar azi ţi-am făcut o vizită. Weekend plăcut!

adriana gherman spunea...

Este o reţetă cunoscută de mult timp Rita. Chiar eu am mai preparat ceva asemănător cu nucă şi bezea sau cu afine. Mie îmi place tare mult prăjitura aceasta. WeekEnd plăcut să ai în continuare!

mirela spunea...

Delicioasa!!!

adriana gherman spunea...

Bună, bună Mirela .

Unknown spunea...

Delicios!
:) Numai bine!

http://filmandotherstories.blogspot.se/

Anonim spunea...

I couldn't refrain from commenting. Perfectly written!

Feel free to visit my web site ... Cooking Simple Vegetables

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...