sâmbătă, 17 noiembrie 2012

TORT AMANDINA




Pentru  mine şi familia mea  luna noiembrie este plină de evenimente şi sărbători onomastice. Şirul evenimentelor  începe cu ziua de naştere a tatălui meu, după trei zile ziua de nume a soţului meu, peste o săptămână ziua de naştere a unei mătuşi dragi mie şi spre mijlocul lunii  ziua de naştere a nepoatei mele precum şi a cumnatei mele. 
Tortul Amandină mi s-a părut cel mai potrivit pentru a-l prepara pentru ziua tatălui meu. Am avut dreptate.
A avut un succes nemaipomenit fiind păpat tot - tot. Nu mi-a mai rămas nici măcar o feliuţă pentru a-l imortaliza.  Noroc cu mătuşa mea, care gustând din tort mi-a spus că i-ar place tare mult  să-i fac unul la fel pentru ziua ei. Cum mi-i tare dragă mătuşa Nastasia i l-am făcut cu mare plăcere.



Ingrediente blat
- 5 ouă
- 170 g zahăr
- 160 g făină
- 4 linguri apă rece
- 25 g cacao
- 30 ml ulei
- 1 plic praf de copt Dr. Oetker

Se începe cu prepararea blatului: albuşurile se bat spumă cu un praf de sare; se adaugă zahărul, se bat până ce acesta se topeşte apoi se adaugă  apa. Gălbenuşurile se freacă bine cu uleiul şi se adaugă în fir subţire peste albuşurile bătute spumă; făina se amestecă cu cacaua şi praful de copt apoi, cu ajutorul unei linguri, se pune pe rând în spuma de ouă, amestecând  uşor cu o spatulă.  Compoziţia se pune în tava de tort de 26 cm tapetată cu hârtie de copt şi se dă la cuptorul încălzit în prealabil, unde se coace 30 - 35 minute. Până trece testul scobitorii .


Ingrediente cremă:
- 250 g unt de 82 % grăsime
- 100 g zahăr pudră
- 2 gălbenuşuri
 - 4 linguri cacao 
- 5 - 6 picături esenţă de rom 

Pentru umplerea tortului am avut de ales între crema ganache, folosită de  mine la prepararea prăjiturii Amandina şi crema de unt, aceasta din urmă fiind preferată de data aceasta.
Untul l-am frecat spumă cu zahărul pudră. Cu mixerul la viteză maximă se freacă până se topeşte zahărul rezultând o cremă spumoasă. Am adăugat gălbenuşurile câte unul,


apoi cacaua. 



Cu mixerul  pornit la viteză maximă se freacă crema până ce aceasta devine foarte spumoasă .



Ingrediente sirop:
- 200 ml apă
- 200 g zahăr
- 100 ml cafea espresso concentrată

Pentru sirop se prepară o cafea espresso din 100 ml apă şi 2 linguri cafea. Într-un ibric se fierbe apa cu zahărul, cam 5 minute,  apoi se amestecă cu cafeaua. Se răceşte.
Blatul rece se taie în două; partea de jos se pune pe  platoul de servire tapetat cu hârtie ornamentală, dar şi două foi A4 puse sub blat pentru a proteja hârtia ornament,   se însiropează  bine, apoi se pune trei sferturi din cremă şi se întinde uniform pe suprafaţa foii de tort. 


Se acoperă cu cel de-al doilea blat, se  însiropează şi se unge cu un strat subţire  din crema rămasă. 
Deasupra tortului am pus o glazură de ciocolată,  cumpărată de data aceasta.

Glazură: 
- o cutie glazură Dr.Oetker de 200 g 


Am pus tortul la rece . După două ore am îndepărtat hârtiile A4 şi am ornat tortul cu crema rămasă şi  ornamente din ciocolată  .


Am pus tortul la rece până a doua zi .


Un deliciu!!!!
La mulţi ani tuturor sărbătoriţilor din luna noiembrie!!!!!!!!!!!

6 comentarii:

Unknown spunea...

E superb tortul asta!! La multi ani sarboritilor tai!

Any spunea...

Adri, e pur si simplu superb tortul tau! Cred ca ai de asemeni, o bucatarie tare luminoasa, iti ies niste poze fantastic de frumoase.
La multi ani tuturor sarbatoritilor din familia ta!

adriana gherman spunea...

Mulţumesc Paula!

adriana gherman spunea...

Any mulţumesc pentru felicitări. Pozele încerc să le fac pe cât posibil ziua deşi acuma că a venit iarna este mai greu, ziua fiind mai scurtă.

Daniela Addario spunea...

Adriana, o feliuta ciocolatasa mai ai ?! La multi ani tuturor sarbatoritilor din familia ta !
Am facut si eu o data tortuletul amandina, dar nu prea fac torturi, de frica... da, frica e mare, ca dispar torturile in burtica mea... hi, hi... Pupici si o saptamina minunata iti doresc !

adriana gherman spunea...

Multumesc Daniela. Ciocolătosul a dispărut într-o clipită. Imi place să fac torturi şi prăjituri , deşi în ultimul timp nu prea am făcut din aceleaşi motive ca şi tine. Da nu mă pot abţine şi iar fac ceva dulce.
O săptămână cât mai frumoasă!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...