vineri, 23 noiembrie 2012

FURSECURI CU BEZEA SI CREMA DULCE DE LECHE



Se mai duce un an. Începem iar pregătirile pentru sărbătorile de Crăciun. Ştiu că este cam devreme dar la câte avem de făcut este bine să ne luăm măsuri de precauţie şi să ne întocmim din timp  o listă cu antreuri, mâncăruri (aici eu nu fac nici o listă, preparatele tradiţionale fiind cele care vor sta pe masa de Crăciun) dar  mai ales  dulciurile pe care intenţionăm să le preparăm.  Pe lista dulciurilor o să fie trecute şi aceste fursecuri cu bezea şi cremă dulce de leche. Sunt minunate. 
Fursecurile se pot pregăti din timp, chiar cu 4 - 5 zile înainte, păstrându-se în cutii închise într-un loc răcoros, iar bezelele se pot păstra până la o săptămână (chiar mai mult) în bucătărie, închise într-un borcan din sticlă.
  

Ingrediente pentru fursecuri:
- 270 g făină
- 100 g zahăr tos fin
- 150 g unt
- 1 gălbenuş 
- 1 praf de vanilie
- 1 plic praf de copt
- o priză sare

Untul moale la temperatura camerei se freacă cu zahărul şi zahărul vanilat până devine cremos. Se adaugă gălbenuşul  de ou, se amestecă până se încorporează şi acesta. Făina se amestecă cu praful de copt şi sare apoi se încorporează  la amestecul de unt, amestecând totul cu mâna. 


Se frământă până se obţine un aluat ferm . Aluatul se înveleşte în folie alimentară şi se dă la frigider 1 oră. 


După ce aluatul a stat la rece se întinde pe blatul de lucru (nu este necesară înfăinarea acestuia) până la o grosime de 5 mm . Se taie cu forma specială rotundă sau cu un păhărel potrivit. 


Se pun în tava de copt teflonată, neunsă şi se coc în cuptorul preâncălzit câte 10 minute la 170 grade.


Intre timp se prepară bezeaua din:
- 4 albuşuri de ou
- 220 grame zahăr tos fin 
- 50 ml apă
- 1 lingură cafea ness
- un praf de sare

- 200 - 250 g dulce de leche 

Apa şi zahărul tos se pun pe foc şi se prepară un sirop gros. Se fierbe 5 minute la foc mic. Se ia de pe foc şi se adaugă cafeaua instant.   Albuşurile se bat spumă tare cu praful de sare. 

Se adaugă siropul de cafea fierbinte ( la viteza maximă a robotului de bucătărie)


şi se bat până se răceşte bezeaua ( 8 - 10 minute).


Cu ajutorul  şpriţului punem spuma în tava tapetată cu hârtie de copt unsă cu unt şi tapetată foarte bine cu făină formând bezele aproximativ de aceeaşi mărime cu fursecurile. 
Se pun în cuptorul preâncălzit,  la o temperatură de 170 grade şi se coc aproximativ o oră sau chiar mai mult, lăsând uşa cuptorului întredeschisă. Verificaţi mereu starea acestora, bezelele trebuind să aibă suprafaţa tare când sunt gata .


Dulcele de leche l-am preparat cu o zi înainte aşa că am început treaba pentru desăvârşirea acestor prăjiturele. Pe fiecare fursec am uns un strat când mai gros, când mai subţire (ălea cu strat mai gros pentru mine), de dulce de leche iar deasupra cîte o bezea. 


Am ornat cu ciocolată topită. 


Dacă tot îi  sărbătoare merg foarte bine alături de un lichior de ciocolată sau Amaretto.



3 comentarii:

Haplea spunea...

Wow cat de bine arata!!!

adriana gherman spunea...

Da cât sunt de buni...

grasu64 spunea...

Invitatie de participare la: Concurs pentru bloggeri culinari "FISSLER BY KIKA - EXCELENTA IN BUCATARIE"
http://www.gatestesanatos.ro/Concursuri/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...