miercuri, 21 mai 2014

PRAJITURA "DELICIU CU CIREŞE"


În pieţe au început să apară cireşele. Fructele mele preferate. Sunt cam scumpe ce-i drept pentru a le folosi la prăjituri,  dar am găsit,  în congelator,  o ultimă cutie cu cireşe congelate. În prăjitură au fost la fel de bune ca cele proaspete. 


Ingrediente blat:
- 6 ouă
- 200 g zahăr tos
- 200 g făină
- 30 g cacao
- 40 ml ulei de floarea soarelui
- 5 linguri cu appă rece
- un plic praf de copt

Ingrediente cremă:
- 250 g mascarpone
- 200 ml frişcă
- 200 g zahăr fin
- 15 g gelatină
-  700 g cireşe 

Ingrediente ornare:
- 200 ml frişcă
- 100 g ciocolată rasă

Începem cu prepararea blatului: se separă ouăle; albuşurile se bat spumă cu un  praf de sare, se adaugă zahărul şi apa rece; se bate energic cu mixerul până se topeşte zahărul şi albuşurile se întăresc. Se adaugă, pe rând, câte un gălbenuş şi la sfârşit uleiul.  Făina se amestecă cu cacao şi praf de copt apoi se adaugă, lingură cu lingură, în compoziţia de ouă, amestecând după fiecare uşor, cu o spatulă.  Aluatul se pune  în tava tapetată cu hârtie de copt şi se dă la cuptorul preâncălzit,  unde se coace aproximativ 30 de minute,  la o temperatură de 180 de grade C.  


Între timp se prepară toppingul din cireşe: cireşele se amestecă cu zahărul; se pun la fiert pentru cca 3 - 4 minute. (Dacă folosiţi cireşe proaspete se scot sâmburii şi se adaugă 50 ml apă). Se iau de pe foc şi se adaugă 10 g  gelatină îmnuiată conform instrucţiunilor de pe ambalaj. Se omogenizează apoi se lasă să se răcorească. 


Se freacă puţin brânza mascarpone; se scoate din ea o lingură  şi se amestecă cu 5 g gelatină înmuiată conform instrucţiunilor de pe ambalaj, în 2 linguri de apă rece; se adaugă la restul cremei. Se încorporează  frişca bătută şi se omogenizează uşor.   
Blatul se taie în trei părţi egale. Peste prima foaie se pune jumătate din toppingul de cireşe apoi  jumătate din cremă. Se întind în mod egal pe toată suprafaţa blatului. La fel se procedează şi la foaia a doua. Se pune ultima  foaie şi se acoperă cu frişca bătută şi ciocolată rasă.


Poftă bună!



Un comentariu:

Unknown spunea...

Grozava prajitura asta! Stau si salivez uitandu-ma la poze :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...