vineri, 10 octombrie 2014

PRAJITURA DELICIU CU SMOCHINE

Pentru că prăjitura "Deliciu" se află printre cele mai populare reţete, fiind foarte apreciată de voi, m-am gândit să revin cu o nouă variantă a acesteia, de data aceasta cu fructe. Ideea mi-a venit vizitând  acest blog,  pe care-l apreciez foarte mult, prăjiturile turceşti fiind printre preferatele mele. 


Ingrediente blat:
- 4 ouă
- 120 g zahăr 
- 75 ml ulei
- 130 g făină
- 1 linguriţă extract de vanilie
- coaja rasă de la o lămâie
- 10 g praf de copt

Ingrediente cremă:
- 250 g zahăr
- 100 g făină + 250 ml lapte
- 30 g amidon
- 500 ml lapte
- 150 g unt
- 1 linguriţă extract de vanilie sau 2 plicuri zahăr vanilat

Ingrediente sirop:
- 300 ml apă
- 175 g zahăr 
- zeama de la 1/2 lămâie

- 200 g smochine uscate, tocate
- 50 g cireşe confiate, tăiate jumătăţi
- 80 - 100 g nuci tăiate jumătăţi
- 70 g fistic 

Se încinge cuptorul la 180 de grade C. 
Pentru pregătirea blatului se bat albuşurile spumă cu zahărul. Se adaugă gălbenuşurile, pe rând, uleiul şi la sfârşit făina amestecată cu praful de copt. Compoziţia se pune în tava tapetată cu hârtie de copt şi se dă la cuptor pentru 25 - 30 de minute. 
Cât timp se coace blatul  preparăm crema: făina se amestecă cu amidonul, se adaugă 250 ml lapte, se omogenizează, eliminând toate cocoloaşele,  apoi compoziţia rezultată se adaugă în 500 ml lapte care fierbe. Se amestecă continu, lăsând compoziţia să se îngroaşe ca o budincă, moment în care se ia vasul de pe foc şi se pune la rece. (pentru a nu se forma crustă, suprafaţa budincii se acoperă cu o folie alimentară).
Între timp, tava în care a fost copt blatul se tapetează cu hârtie de copt şi se distribuie fructele, la fel în imaginea de jos:


Preparăm siropul:  zahărul se pune într-o crăticioară cu fund dublu şi, la foc mic,  se caramelizează. Când capătă o culoare brun-aurie, se stinge cu apa. Se lasă la fiert 1 - 2 minute, se ia de pe foc şi se adaugă zeama de lămâie.  
Pentru finalizarea cremei, cu ajutorul mixerului,  se freacă untul,  la viteză maximă, până devine spumos. Se înglobează  budinca de lapte, adăugând  numai câte o lingură, până la terminarea acesteia. Aşa cum v-am arătat şi aici. 
Crema se mixează 3 - 4 minute la viteză maximă apoi se pune peste fructele din tavă. Se întinde uniform pe toată suprafaţa, apoi tava se dă la rece. 
După 2 -3 ore se scoate tava din frigider şi, peste crema întărită,  se "răstoarnă" blatul, partea cu fundul prăjiturii  fiind deasupra. Se însiropează apoi se pune din nou la rece .
După 2 - 3 ore se scoate tava din frigide,  se "răstoarnă" pe un blat din lemn sau un platou, de aceeaşi dimensiune sau mai mare decât prăjitura, apoi se scoate hârtia .


Prăjitura se porţionează apoi se serveşte. Cu siguranţă că o să vă placă şi această variantă. 



Poftă bună!

Un comentariu:

Unknown spunea...

Ce bine arata prajiturica asta si cred ca e plina de arome! Pup

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...