marți, 30 decembrie 2014

TORT TIRAMISU CU PERE


Ce spuneţi de un tort Tiramisu mai altfel ? Ştiu că nu este un tort festiv, dar pot să spun că este un tort excelent, o combinaţie delicioasă a ingredientelor folosite, un tort uşor, numai bun pentru a-l face şi voi pentru masa dintre ani şi ce-i mai important nu vă ia mult timp pentru preparare iar de ornare ce să mai spun.
Pentru acest tort recomand frişca Hulala, care are o "ţinută" mai bună. Dacă preferaţi smântâna pentru frişcă (eu folosesc numai La Dorna), în cremă se adaugă şi un pliculeţ de întăritor pentru frişcă. Aveţi grijă să nu exageraţi cu bătutul smântânei, altfel riscaţi să se taie, să se brânzească (ştiu că am păţit-o o dată cu 1 litru de smântână). 


 Ingrediente sirop:
- 100 g zahăr
- coaja de la o lămâie (numai partea galbenă)
-  sucul de la 1/2  lămâie
- o păstaie vanilie
- un vârf de cuţit scorţişoară
- 2 cuişoare
- 6 pere coapte (cca 950 g )

Ingrediente blat:
- 125 g unt
- 100 g zahăr
- 3 pachetele zahăr vanilat
- 2 ouă
- 100 g făină
- 1 vârf de cuţit de sare
- 3 linguri frişcă lichidă
- a linguriţă praf de copt (cca. 6 g)
- 70 g  biscuiţi Amarettini (cca. 53 buc.) 

Ingrediente cremă:
- 500 g frişcă 
- 500 g mascarpone
- 10 g gelatină
- 6 linguri lichior de migdale
- 3 linguri cafea solubilă (ness)


Mai întâi pregătim perele şi siropul: perele se decojesc, se taie jumătăţi şi se scot căsuţele cu sâmburi. 


În 500 ml apă se fierbe zahărul, scorţişoara, cuişoarele, sucul şi coaja de lămâie. Se taie longitudinal păstaia de vanilie şi cu vârful unui cuţit se răzuiesc seminţele. Se adaugă în sirop atât seminţele cât şi păstaia. Jumătăţile de pere se pun şi ele în sirop şi se fierb 10 minute la foc mediu apoi se scot, se scurg şi se lasă la răcit.


Între timp se prepară blatul: în vasul mixerului se freacă untul cu zahărul, zahărul vanilat şi sarea până devin o cremă spumoasă. Se adaugă pe rând ouăle amestecând la viteză maximă până se încorporează şi acestea. Se scoate vasul de pe stativ şi se încorporează, amestecând uşor cu o spatulă, jumătate din făina amestecată cu praful de copt. Se încorporează  frişca lichidă apoi restul de făină.  Compoziţia se toarnă într-o tavă rotundă cu diametrul de 26 cm unsă cu unt şi tapetată cu făină. Peste aluat se aşează, unul lângă altul, biscuiţii Amarettini. 


Tava se pune în cuptorul preâncălzit la 180 de grade C. unde se coace cca 20 de minute. După coacere se scoate din cuptor şi se răceşte pe un suport din sârmă.
50 ml de sirop rece se amestecă cu 3 linguri lichior şi se pensulează uşor blatul şi biscuiţii. 


Gelatina se hidraterază în 30 ml apă rece cca 10 minute apoi se încălzeşte deasupra flăcării aragazului (nu direct pe foc) până se dizolvă cristalele.  
Frişca se bate spumă tare,  se adaugă 400 g mascarpone, 3 linguriţe de lichior şi cafeaua solubilă dizolvată într-o linguriţă de apă caldă. 100 g mascarpone se amestecă cu gelatina călduţă apoi se încorporează uşor în cremă. 


Blatul de tort se pune pe suport, se încinge în jurul lui un inel şi se toarnă jumătate din cremă. Se distribuie pe toată suprafaţa blatului, se aşează jumătăţile de pere una lângă alta apoi se acoperă cu restul cremei. 


Deasupra se presară bisuiţi Amarettini zdrobiţi. 
Tortul se pune la rece unde se lasă 4 - 5 ore sau, de preferinţă, peste noapte. 


O feliuţă pentru voi.


 Să aveţi un An Nou plin de împliniri, cu sănătate şi tot ce vă doriţi. 

2 comentarii:

Alexandrina spunea...

Un An Nou fericit, cu sanatate, bucurii si impliniri!
La multi ani!

Unknown spunea...

Un an nou fericit si plin de bucurii! Tortul arata minunat!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...