miercuri, 24 februarie 2016

RISOTTO CU LAMAIE


Nigella Lawson spune în cartea sa Hrană pentru suflet că acest risotto este un fel de mâncare pentru suflet din mai multe puncte de vedere. În primul rând, risotto e, probabil, una dintre cele mai binefăcătoare mâncăruri dintodeauna. Un alt motiv este acela că rețeta este preluată din cartea Secrets of an Italian Kitchen, scrisă de Anna del Conte, în opinia Nigellei aceasta fiind cea mai bună creatoare italiană de rețete culinare care există. Doar citindu-i cărțile te hrănești pe loc și consistent.
Cu așa reclamă am zis că trebuie să încrec și eu acest risotto. Risotto nu este greu de făcut, deși toată lumea vorbește despre complicata procedură de preparare.  


Ingrediente pentru 2 porții:
- 2 șalote sau ceapă de apă roșie
- 60 g unt 
- 1 lingură ulei de măsline
- 300 g orez pentru risotto
- 1 litru de supă de legume
- coaja și zeama de la 1/2 lămâie organică
- rozmarin proaspăt, tocat
- 1 gălbenuș
- 4 linguri parmezan ras + 2 linguri
- sare de mare
- 1/2 linguriță piper alb
- 10 - 15 fire arpagic

Într- o crăticioară se pune la fiert, la foc mic,  supa de legume. 
Ceapa și arpagicul îl punem în vasul unui robot de bucătărie prevăzut cu un cuțit și îl toacăm mărunt.
Jumătate din cantitatea de unt și uleiul se pun la încins într-un vas antiaderent. Adăugăm amestecul de șalotă și țelină și călim circa 5 minute, până se înmoaie. Se pune orezul, amestecând pentru a se îmbrăca uniform în unt și ulei. 


Peste orez se toarnă un polonic de supă, continuând să amestecăm până o absoarbe pe toată. Se adaugă încă un polonic de supă, amestecând continu. În acest fel se procedează până ce orezul este fiert al dente. Dacă nu ajunge supa se poate pune apă fierbinte. 
Se încorporează în risotto coaja de lămâie și rozmarinul, iar într-un castron mic se bate gălbenușul cu zeama de lămâie, parmezanul și piperul. 
Când risotto este gata  se ia de pe foc, se adaugă amestecul de ou și parmezan, restul de unt și se potrivește de sare. 


Risotto se servește presărat cu parmezan, arpagic și rozmarin tocat,  alături de pulpe de pui, pește sau ce vă place sau pur și simplu fără carne.


Poftă bună!


Un comentariu:

Mila spunea...

Un risotto al limone non l'ho mai provato, me lo segno subito!! Complimenti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...